Menü Bezárás

HEIMATLOS – HAZÁTLANUL

HEIMATLOS – HAZÁTLANUL

Dr.Gajdos-Frank Katalin és Theresia Mann előadása a Bleyerben

 

A mai napon szeretettel köszönthettük iskolánkban dr. Gajdos-Frank Katalint, a budaörsi Heimatmuseum igazgatóját, Theresia Mannt Bretzfeldből, aki a bretzfeldi   Heimatverein elnöke és Vincent Raabot szintén Németországból, aki jelenleg a budaörsi Heimatmuseum kulturális referense.

Január 19-én kiállítással és megemlékezéssel kezdődött iskolánkban a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emlékére szervezett programsorozatunk. Ennek a keretén belül tartott ma Kati és Theresia előadást a hetedikes és nyolcadikos diákjainknak, a kitelepítés előtti és utáni időszakról.

Családjaik, szüleik és nagyszüleik tragédiáján keresztül szívbemarkoló előadást hallhattak tőlük a gyerekek.

A jövő hét közepéig tartó programunk célja, hogy iskolánk tanulói megismerjék a budaörsi és ezáltal a magyarországi németek életének ezt a tragikus fordulópontját, az odáig vezető előzményeket és a kitelepítés utáni nehézségeiket, szenvedéseiket.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek lássák, megértsék, hogy minden ilyen és ehhez hasonló gonosz és kegyetlen cselekedet, mindig hosszú évek szisztematikus gyűlöletkeltésének az eredménye. A programunk mottója is éppen ezért Valéria Koch, budaörsi kitelepítési emlékművén is olvasható verssora: A legkisebb gyűlöletet is már időben állítsátok meg!

Fontos, hogy gyermekeinknek továbbadjuk mindazt a tudást, amit mi magunk is szüleinktől, nagyszüleinktől, a túlélőktől hallottunk és ezzel is biztosítsuk azt, hogy sorsuk figyelmeztető példaként álljon a jövő generációi előtt, hogy láthassák, hová vezethet az, ha hagyják, hogy a szívükbe és a gondolataikba elültessék a gyűlölet, az előítélet magját.

Nagyon szépen köszönjük Katinak, Theresiának és Vincentnek a mai nagyszerű és érdekes programot!

Tisztelettel és köszönettel

Glöckner Judit