Menü Bezárás

Cserediák program Eschwegeben 2023.

Iskolánk 2006 óta cserediák kapcsolatot tart fenn Németországban, az eschwegei Anne Frank Európaiskolával. Minden második évben megszerveztük ezt a programot. Sajnos a covid járvány alatt nem tudtunk találkozni német barátainkkal. 2023 szeptemberében viszont ismét lehetőségünk nyílt Németországba utazni. Nagyon vártuk már ezt az alkalmat!

Szeptember 17-én, vasárnap indultunk külön busszal cserediák társainkhoz. Nagyon izgultunk, milyen lesz majd „élőben” a találkozás, hiszen idáig csak leveleztünk egymással. Este, amikor megérkeztünk, a német gyerekek és a szülők nagyon kedvesen fogadtak bennünket. Volt nagy öröm mindkét részről!

Másnap bementünk az iskolába. Az Igazgató Asszony köszöntött bennünket, majd ismerkedős játékokat játszottunk. Ezután „Schulrallye” következett, melynek keretében a cserediák társainkkal kis csoportokban megismertük az iskola épületét, – miközben különböző furfangos kérdésekre kerestük a válaszokat. Megnéztünk egy tanórát is, majd ebéd után Eschwege óvárosába vitt minket a buszunk, ahol a „Stadtrally” következett. Itt is kiscsoportokban oldottuk meg a kvízkérdéseket, miközben megismertük a városka főbb nevezetességeit. Kellően elfáradtunk, de a fagyizás újult erőt adott.

Kedden megkezdődött a projektünk: „Szent Erzsébet nyomdokain, ill. magyarok Németországban”.  Ennek keretén belül kutató munkát végeztünk a német gyerekekkel együtt számítógépen a magyar királylányról, Erzsébetről és a Wartburgról, majd Eisenachban meg is tekintettük kutatásunk eredményeit. Lenyűgöző volt!

Szerdán az óralátogatások után Kasselbe utaztunk. A belvárosi shoppingolás után a Wilhelmhöhe Bergparkba mentünk, ahol megtekintettük a monumentális Herkules emlékművet és a vízijátékokat. Fantasztikus volt!

Másnap a hospitálás után Mühlhausen következett. Végigmentünk a várfalon, a sétáló utcában vásároltunk, ebédeltünk a Pinoccio Pizzeriában, majd az élményfürdő következett.

Pénteken Schifflersgrundba utaztunk, a Határmúzeumba. Láthattuk az igazi „vasfüggöny” részleteit, és izgalmas történeteket hallhattunk a 2. világháború után ott élők viszontagságos helyzetéről. Visszafelé megnéztük Bad Soden-Allendorfban egy óriási mesterséges sófalat, majd a fagyiztás következett. Este közösen grilleztünk és minigolfoztunk, amit a fiúk focimeccse követett. A lányok annyira szurkoltak, hogy már hangjuk se maradt.

A hétvégét a német családok szervezték meg nekünk. Volt, aki vadasparkba ment, volt, aki, gokartozni, mások a vidámparkba, Oktoberfest-re, stb.

Hétfőn az óralátogatások után a Polgármester Úr fogadott minket a városházán. Megtisztelő volt hallani, hogy mennyire értékelik városvezetési szinten is iskolánk és az Anne Frank iskola közötti aktív együttműködést. Mint utolsó közös program következett az Eschwegei Kalandpark, igazi erőpróba mindenkinek. Voltak gyerekek, akik a legnehezebb pályákat is meg tudták csinálni. Ez igen!

Hamar eltelt ez a 10 nap. És még nem beszéltünk a német tanárok és szülők rendkívüli vendégszeretetéről, a sok-sok nevetésről, jó kedvről, poénokról, az ott felejtett, de megkerült pénztárcáról, a mesebeli szépségű „Fachwerk” házakról, gyönyörű tájakról, a Wurstfest-ről, az íncsiklandozó ételekről, a finom sütikölteményekről,… és Linus kutyáról.

Eljött a kedd, a visszaindulás napja. Nehéz volt a búcsú, nem akartunk elválni egymástól. Nagyon jól éreztük magunkat cseretársainkkal. Már egy órája utaztunk Magyarország felé, amikor a német gyerekektől jöttek az sms-ek, telefonhívások, hogy „Kommt zurück!” – „ Gyertek vissza!” Szívesen megtettük volna! … De sebaj! Majd májusban, amikor mi fogjuk fogadni a német gyerekeket, akkor viszontláthatjuk őket. Nagyon várjuk már ezt a pillanatot!

Márti néni, Zsolt bácsi és a cserediákok a 7. és 8. évfolyamról

Budaörs, 2023. 09. 30.