Menü Bezárás

Határtalanul

A 7.-es évfolyam május 28 és 31 között négy nap hároméjszakás programon vett részt Szlovákiában.

A magyarság tudatuk az előkészítő magyar történelem és irodalom órákon és az egész út alatt erősödött. Az útunk előtt a Magyarság házában egy rendhagyó órát is meghallgattunk. Jó kapcsolatokat alakítottunk ki a Rimaszombati iskolával, ahol nagyon kedvesen fogadtak. Közösen énekeltünk és játszottunk az ottani gyerekekkel, akiknek könyvet és játékokat vittünk. A Várhosszúréti szálláson is sok kedves emberekkel ismerkedtünk meg és szívesen sétáltunk a szép környezetben a csörgedező patakok mellett. Itt részt vettünk helyi kézművesek foglalkozásain, gyöngyből ékszereket és szalma szíveket is készítettünk. A helyitermelő Pápai Lóránt (Gömöri lakos a borlovagrend tajga) régi tárgyait és anekdotáit igazán élvezettel hallgattuk.

Késmárkon az evangélikus templomban megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc nevelőapjának Zrínyi Ilona második férjének, Felső-Magyarország fejedelmének, a kuruc vezérnek, gróf Thököly Imrének a szarkofágját és közösen elénekeltük a himnuszt. Kassan pedig az 500 éven át épített dómban a nagyságos fejedelem édesanyja, a munkácsi hős Zrínyi Ilona és gróf Bercsényi Miklós generális szarkofágjánál emlékeztünk meg.

Voltunk még a Füleki várban, Lőcsén, Rimaszombaton, Rozsnyón, a szilicei jégbarlangnál, valamint a betléri Andrássy kastélypark autentikus környezetét is megcsodálhattuk. Szalóc határában pedig a Gombaszögi pálos monostort járhattuk körbe.

Meglátogattuk Késmárkon az UNESCO Világörökség részét képező cipszer fatemplomot is. Mária hegyen, a gyönyörű kilátás és a meseszép zarándok templom nyűgözött le minket. Itt szerencsénk volt egy Szlovák hangszer a fujara, népi ajaksípos hangszert is hallani.